Web Analytics Made Easy - Statcounter

این روزها آمار مراجعین به کمالشهر و شهرک صنعتی بهارستان و ترافیک بالای محور بهشت سکینه کرج نیاز به ایجاد ایستگاه مترو در این شهر را دو چندان کرده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از تیتریک، طی ۲ سال گذشته مترو به مطالبه اصلی مردم کمالشهر مبدل شده و جانمایی صحیح نسبت به حجم تقاضای فنی باید شکل بگیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پیش تر ایستگاه مترو در دانشگاه خوارزمی کرج جانمایی شده بود اما درخواست اهالی کمالشهر به کمیته فنی ترافیک ذیل شورای ترافیک استان البرز ارجاع شد.   اینها بخشی از اظهارات امیر بهمنی شهردار کمالشهر است که در نشست تعیین تکلیف مترو این شهر در دفتر علیرضا عباسی نماینده مردم کرج در مجلس مطرح شد.   به گفته وی در شورای ترافیک البرز مصوب شد که ایستگاه مترو باید در ضلع شمال کمالشهر، حدفاصل شهرک بهارستان و آرامستان بهشت سکینه استقرار یابد.    بهنی ادامه می دهد؛ اولویت شهر ۲۰۰ هزار نفری کمالشهر، شهرک بهارستان و آرامستان برای راه اندازی ایستگاه مترو بیشتر از دانشگاه خوارزمی کرج خواهد بود.   اعتبارات البرز محدود بوده و ایستگاه مترو در کمالشهر فرامنطقه ای است، تقاضای سفر از کرج، هشتگرد و تهران وجود دارد و باید اعتبار ملی پای کار بیاید.     رضا گل محمدی مدیرعامل شهرک بهارستان البرز هم می گوید؛ زمانی که راه اندازی خط مترو هشتگرد – تهران مطرح شد ایستگاه کمالشهر پیش بینی شده بود.   آمار مراجعین به کمالشهر و شهرک صنعتی بهارستان و ترافیک بالای محور بهشت سکینه کرج نیاز به ایجاد ایستگاه مترو در این شهر را دو چندان کرده است.   ۱۰ هزار نفر در مجموعه بهارستان مشغول به کار بوده و با تحقق طرح توسعه به ۱۸ هزار نفر افزایش پیدا می کند، این افراد عموما با مترو می توانند تردد کنند.   در حال حاضر شهرک صنعتی بهارستان با معضل نبود پارکینگ مواجه است و با حاشیه نشینی در کمالشهر ۲۰۰ هزار نفری ایجاد ایستگاه مترو ضرورت دارد.   شهرداری کرج، شهرداری کمالشهر و شهرک بهارستان ۶۰۰ میلیون تومان اعتبار مطالعه طرح را می پردازند اما برای ایجاد ایستگاه باید از اعتبار ملی بهره برد.   همچنین فانی معاون استاندار البرز می گوید؛ با توجه به مصوبه سفر رئیس جمهور به البرز مبنی بر ارتقا کمالشهر به شهرستان، افزایش جمعیت را خواهیم داشت.  
استانداری البرز به واسطه توسعه شهرک صنعتی بهارستان و وجود آرامستان بهشت سکینه با راه اندازی ایستگاه مترو موافق بوده و باید برای تامین اعتبار تدبیر شود.   شرکت عمران شهر جدید هشتگرد تعهداتی را برای راه اندازی ایستگاه مترو کمالشهر بر عهده داشت اما تا کنون اقدامی در این زمینه انجام نداده است.   علیرضا عباسی نماینده مردم کرج به مهاجرت ۱۴۰ هزار نفر در سال به البرز اشاره کرده و می گوید؛ برای توسعه استان باید به این افزایش جمعیت توجه داشت.   با کم کاری سال های گذشته در زمینه ساخت مسکن، شاهد مهاجرت مردم از پائین شهر تهران به کرج و از کرج به مناطق حاشیه نشین هستیم.     امروز باید برای ۵ سال آینده شهروندان کمالشهر تصمیم گرفت، باید برای مردمی که از حداقل ها هم برخوردار نیستند امکانات زیرساختی لازم را فراهم کرد.   مترو ارزان ترین راه تردد مردم بوده و باید به آن دسترسی داشته باشند، شاغلین شهرک صنعتی بهارستان هم نمی توانند نیمی از حقوق خود را صرف کرایه کنند.   نباید امروز از تردد مردم به آرامستان بهشت سکینه کرج و دیدار با اهل قبور که ترافیک زیادی را طی روزهای پایان هفته در کمالشهر به وجود می آورد غافل شد.   با راه اندازی ایستگاه کمالشهر، مردم برای عبور و مرور به مترو روی می آورند، نباید این مهم را به تاخیر انداخت و باید با اهتمام ویژه ای در حداقل زمان عملیاتی کرد.   مطالبه اصلی مردم کمالشهر، کارگران شهرک صنعتی بهارستان و آرامستان ما را به این نتیجه می رساند که همه باید برای تحقق خواسته مردم پای کار بیایم.   باید از ظرفیت های استانی برای راه اندازی ایستگاه متروی کمالشهر استفاده و در ادامه اعتبارات ملی را به آن تزریق کرد تا شاهد افتتاح پروژه در زمان کوتاه تری باشیم.   در خاتمه شهرداری کمالشهر برای تحویل زمین ایستگاه مترو اعلام آمادگی کرد و قرار شد شرکت بهره برداری مترو امکان سنجی اعتباری پروژه را ارزیابی کند.
      انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: راه اندازی ایستگاه مترو شهرک صنعتی بهارستان آرامستان بهشت سکینه ایستگاه مترو شهرک بهارستان ایجاد ایستگاه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۳۵۳۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جابه‌ه‌جایی بیش از ۴۰ هزار تماشاگر مسابقه فوتبال با مترو

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ هادی زند از جابه‌جایی ۴۰ هزارو ۳۰۰ نفر از تماشاگران مسابقه فوتبال پرسپولیس و فولاد مبارکه سپاهان با این ناوگان خبر داد و درباره میزان جابه‌جایی مسافر توسط شبکه مترو تهران و حومه در این مسابقه گفت: ایستگاه ورزشگاه آزادی در خط پنج مترو چهارشنبه ۱۲اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در مجموع رفت و برگشت پذیرای ۴۰هزارو ۳۰۰تماشاگر فوتبال بود.

وی افزود: در ساعات قبل از شروع بازی ۱۷هزار نفر با مترو به مجموعه ورزشی آزادی انتقال داده شدند و بعد از پایان این مسابقه نیز ۲۳هزارو ۳۰۰ نفر از تماشاگران به این ایستگاه مراجعه و از طریق مترو به ایستگاه تهران (صادقیه) و ایستگاه گلشهر منتقل شدند.

زند خاطرنشان کرد: با توجه به استقبال مسافری و به منظور رفاه بیشتر تماشاگران و مسافران علاوه بر قطار‌های برنامه ریزی شده ۴ حرکت فوق‌العاده نیز اعزام شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • جابه‌‌جایی بیش از ۴۰ هزار تماشاگر مسابقه فوتبال با مترو
  • سایت بازیافت در انتظار سرمایه‌گذار/اختصاص ۸ هکتار زمین برای رفع مشکل آرامستان
  • جابجایی بیش از ۴۰ هزار تماشاگر مسابقه فوتبال با مترو 
  • سایت بازیافت شهرداری در انتظار سرمایه‌گذار/اختصاص ۸ هکتار زمین برای رفع مشکل آرامستان شهر
  • جابه‌ه‌جایی بیش از ۴۰ هزار تماشاگر مسابقه فوتبال با مترو
  • آسفالت معابر آرامستان بهشت رحمت شهرکرد
  • ضعف شدید پیشاهنگی کرج در زیرساخت‌های شهری
  • کمبود ۱۲ هزار نفری نیروی کار د‌ر واحد‌های تولیدی و صنعتی قم
  • ساخت مسجد جامع سکینه خاتون (س) در شهرک گلستان شیراز
  • شهرک‌های صنعتی دانش‌بنیان در هرمزگان راه‌اندازی شود